


Capsulehostel The Sleepy Shell
In Amsterdam is een nieuw hostel geopend: the sleepy shell. In het voormalig architectuur centrum, het Arcam. Gesitueerd in de haven van Amsterdam, tussen de musea Nemo en het scheepvaartmuseum.



Locatie: Arcam Amsterdam
De locatie is het voormalig Arcam gebouw. Het is een gebouw welke duidelijk past bij zijn doel. Een architectuur centrum, want architectonisch is het gebouw zeker. Het heeft een organische vorm, alsof het een soort schelp is. Gesloten aan de voorzijde met een ronde entree. Open aan de achterzijde, met een wijds uitzicht over het water.
Analyse Interieur Arcam
Binnen is de ronde vorm goed terug te zien. De ronding zorgt ervoor dat er constructief een aantal vides in het gebouw te vinden zijn. Eigenlijk is het gebouw één open ruimte waarin de ronding door kan lopen. Een organische geheel. Op de tweede verdieping zie je dat het plafond afloopt. Zo laag dat je niet meer kan staan achterin het gebouw. Op alle plekken een bijzonder gebouw.

The Sleepy Shell
De naam van het hostel is the sleepy shell. Een capsulehotel aan het water, in de haven van Amsterdam. Waar je jezelf terug kan trekken in je eigen schelp: een kleine container die omgebouwd is als slaapcapsule. Het concept heeft zich gevormd door de context waar het zich afspeelt. Het gebouw heeft een bijzondere vorm, waarbij de ingang doet denken aan de opening van een schelp. De locatie is in de haven van Amsterdam, waarbij je uitkijkt op een replica van het VOC schip de Amsterdam. Onderdeel van het scheepvaart museum. Schepen vervoeren goederen over de gehele wereld. Tegenwoordig in grote kleurrijke containers. Die containers nemen nu het Arcam over. Als hostel: the sleepy shell.
Ontwerp: Entree Straatniveau 0


Entree: Bar & Restaurant
Bij binnenkomst kom je als eerst langs de receptie om in te checken. Je hebt gelijk zicht op de bar en het restaurant. Deze zijn opgebouwd uit kleine gestapelde containers. Wanneer je langs de containers kijkt zie je de haven: je bent nu in the sleepy shell. Wat gelijk opvalt is dat er allerlei verschillende meubels staan. Het is een ratjetoe aan verschillende stijlen. Meubels die normaal met de containers vervoert werden. De vloer is gemaakt van stalen vloertegels met een verroeste look. Deze harde vloer past perfect bij de stijl van het hostel.

Materialen concept: Reuse, reduce, recycle
Naast een algemeen concept, heb ik een materialen concept bedacht: Reuse, reduce, recycle. Het concept vormt zich rond het beeld van het vervoeren van goederen in een container. Het vervoeren van spullen, en als je kritisch kijkt te veel spullen. Vervuiling is een groot probleem in de wereld. En als je kijkt naar de schepen met containers, vervoeren we die vervuiling al niet voordat het geleverd is? Moeten we niet wat bewuster leven? Iets meer waarde hechten aan de spullen die we al hebben. Spullen die we gaan hergebruiken of laten recyclen. In het hostel staat dit gebruik centraal met spullen die al is van een ander zijn geweest. Reuse, Reduce, Recycle.
Ontwerp: Kadeniveau -1


Slaapzaal 1
Je kan vanuit de bar/restaurant naar een slaapzaal boven en beneden. Als eerst de slaapzaal op kadeniveau, aan het water. Je komt hier via de trap achterin het restaurant. Beneden kom je eerst langs de kluisjes, en daarna in de gang waar aan de rechter kant de containers gestapeld zijn. Elke container is voor één persoon. Links in de gang is een keukentje. Als je doorloopt in de gang kom je bij de toiletten en de douches.



Meubels: Lokale Ondernemers
Om het materiaalconcept te uiten gaat het hostel een samenwerking aan met vintage meubelwinkels en kringloopwinkels in de omgeving van Amsterdam. De reden voor deze winkels is omdat je dan een mix krijgt van design meubels tot aan leuke kleine hebbedingetjes die niet persé veel hoeven te kosten. Spullen vanuit een kringloopwinkel. Je komt dus echt van alles tegen in het hostel. Van kringloopstoel tot designerkruk. Nu is het zo dat items te koop aangeboden worden voor bezoekers. Wanneer je het hostel bezoekt kun je een item meenemen. Je kan ook een item achterlaten. Noem een lampje of een wekker. Het doel is dat een deel van het interieur gaat rouleren, zodat je elke keer dat je weer terug komt andere verassende items kunt vinden. Het is gelijk een promotie van de vintage meubelzaken in Amsterdam.
Hieronder een aantal zaken in Amsterdam om aan te geven wat voor meubels er geplaatst kunnen worden.

Ontwerp Verdiepingsniveau +1


Slaapzaal 2
Op de tweede verdieping bevindt de tweede slaapzaal. Waar de containers op kadeniveau in lijn geplaatst zijn, zijn ze op deze verdieping chaotisch geplaatst. Dit zie je gelijk als je boven komt. De eerste containers zijn gestapelt voor het grote raam aan de voorzijde van het gebouw. Sterker nog, de containers steken door de ruiten heen. Bij de entree van het gebouw zijn de containers al zichtbaar. Als je de ruimte verder betreedt zie je dat de containers slordig op elkaar gestapeld zijn. Ook hier is het een verassing wat voor meubels je zult aantreffen.



Maquetteonderzoek
Voor het ontwerp heb ik een maquetteonderzoek gedaan. Hierin heb ik gekeken hoe ik de containers kon plaatsen in de ruimte. Aangezien deze in rijen of chaotisch geplaatst kunnen worden en het belangrijk is om een evenwichtig ontwerp te krijgen. De resultaten zijn hier te zien.

Maquette Straatniveau 0



Maquette Kadeniveau -1



Maquette Verdiepingsniveau +1