Concept Woven Structures
Voor het ontwerp van de vakantiesuite heb ik een vormenstudie gedaan onder het concept Woven Structures. Doel van deze studie was om te kijken hoe je een blok kan opsplitsen in verschillende structuren, zodat ze vertaald kunnen worden naar een ruimtelijk ontwerp. De locatie in Japan was op dit moment bekend. De vormenstudie heeft een japans karakter.




Horizontale en verticale ribben.




Verschillende volumes in elkaar.




Twee puntige volumes welke in elkaar passen als puzzel.




Gespiesd volume, met een ruw verweven interieur. Als wildgroeiend riet.



Gebarsten volume. Niet meer als origineel te vormen.
Resultaat Woven Structures
De laatste studie is gebruikt om ruimtelijk toe te passen. De ruimte in de suite is opgesplitst in een open ruimte en gesloten ruimte.



Open en gesloten volume. Links open interieur, rechts gesloten.
Eindontwerp vakantiesuite Japan
Locatie: Lake Shikaribetsu | Hokkaido

Technische tekening plattegrond

De suite zit verweven in de bergen. Bij het deel wat uit de bergen steekt, is zoveel mogelijk glas verwerkt om van het wijdse uitzicht te kunnen genieten. Hierbij is rekening gehouden dat de kijkrichting van de suite richting het meer is. De entree loopt via een trap richting de voordeur. Deze trap bevindt zich buiten.


Wanneer je binnenkomt zie je aan de linkerkant het bed. Het bed staat op een verhoging met daaronder kastruimte en de minibar. Het bed is een speciaal item in het ontwerp, want deze is geheel volgens Japanse traditie. Je ligt namelijk op een Futon. Deze manier van slapen word al vele eeuwen toegepast in de Japanse cultuur. Doordat Japan veel inwoners heeft, met een landschap vol heuvels en bergen moesten ze zoeken naar een losse toepassing in het slapen. De huizen zijn in steden vaak klein en smal. Daardoor is de futon ontstaan. Het is een matras welke makkelijk op te bergen is, waardoor je meerdere functies in één kamer kunt plaatsten.
Als eerst leg je een mat neer, de Tatami. Daarop leg je de matras, en deze twee elementen zorgen voor optimaal slaapcomfort. Over de matras ligt een Quilt, welke ook weer geheel volgens Japanse traditie is.

Perspectieven vakantiesuite
In de suite zijn alle ruimtes met elkaar verbonden. De muur achter het bed is namelijk verlaagt. Vanuit het bed kun je in de badkamer kijken. Je zou dus kunnen zeggen dat het een soort studio is. Je kijkt tegen de spiegel van de wastafel aan waardoor ook de stoomdouche zichtbaar is. De ruimte lijkt daardoor gelijk groter. De stoomdouche is van het merk Cleopatra. Deze is bouwkundig toe te passen in een ruimte, met een optie van een raam. Vanuit de stoomdouche heb je door het raam alsnog het wijdse uitzicht over het meer. Daarnaast geeft de douche ook een prachtig effect vanuit de zitkamer.

De stoomdouche zorgt ook voor het wellness deel in de suite. De ruimte is sowieso bijzonder. De suite loopt in de bergen en dat is extra zichtbaar in de badkamer. De achterwand is in tact gelaten. Dat wil zeggen dat deze uit de ruwe rotswand bestaat waar de suite in is gebouwd. In dezelfde wand is ook de wastafel gebouwd. De wastafel bestaat uit verschillende componenten, gekozen van het merk Alape.

De laatste ruimte in de suite is de zithoek. Deze is gesitueerd in het blok wat uit het gebouw steekt waardoor je rondom bijna alleen maar glas hebt. Het resultaat is dus een wijds uitzicht over het meer. De raampartij is verdeeld over drie stroken. In de middelste baan zit een harmonicawand verwerkt. Deze wand is volledig open te schuiven waardoor deze ruimte zich transformeert in een balkon. Het is de enige connectie met buiten, ook puur om veiligheidsredenen met de wilde dieren. In de zithoek staat een traditioneel japans tafeltje. Deze heet een Kotatsu. In de hoeken van de zithoek, staan 3 japanse lampen. Dit zijn lage lampen, eigenlijk in lijn met de Japanse tafel en het Japanse bed.

Aanzichten vakantiesuite